Sjekkliste når man skal søke om refinansiering

Det er mange årsaker til at refinansiering kan bli relevant. Kanskje betjener man mange smålån, og det kan bli dyrt i lengden. Selv om man bare har ett lån, kan refinansiering være relevant. Ofte kan man finne bedre tilbud hos en annen bank, slik at man får mye gunstigere lånebetingelser. Klikker man seg inn på dinside.no kan man lese spennende artikler om økonomi og lån.

Refinansiering betyr at man søker om et lån som er stort nok til å dekke den nåværende gjelden, og på den måten kan man blant annet kvitte seg med mange dyre smålån. Mange sliter med å betale når gjelden vokser seg for stor, og refinansiering kan være veien ut av økonomiske vansker. Det er viktig at man tar seg god tid i søknadsprosessen.

Undersøk flere tilbud

En ting som er viktig når man ønsker å refinansiere lånene sine, er å sjekke tilbud hos flere forskjellige banker. I dag er det stor konkurranse blant de forskjellige aktørene, og man kan spare mye penger på å sende søknaden sin til flere banker. Ved å ta seg tid til å finne det beste tilbudet, vil man kunne spare tusenvis av kroner i året.

Blant tingene som er viktig å sjekke når man mottar lånedokumentene, er størrelsen på gebyrene banken opererer med. Her er det spesielt viktig å se på etableringsgebyr og termingebyr, da det kan være store forskjeller fra bank til bank. Det er også viktig å sjekke hva den effektive renten er, da denne vil gi en pekepinn på lånets totalbeløp. Den nominelle renten inkluderer ikke gebyrer.

Kredittvurdering

Alle som søker om refinansiering må gjennom en kredittvurdering. Her sjekkes mange forskjellige faktorer, og det er viktig å være bevisst på de tingene som blir sjekket. På den måten vet man om man har et godt grunnlag for å søke lån. Noen ting banken legger stor vekt på er inntekt, jobbsituasjon og bosituasjon. Det er for eksempel ønskelig at låntaker har en fast jobb å gå til.

Det er også viktig å sjekke hva banken har satt som ønsket årsinntekt for låntaker, og de fleste banker ønsker at man tjener minst 250 000 i året. Man må også huske på at om man har inkassokrav eller betalingsanmerkninger registrert på seg, vil dette medføre umiddelbart avslag på søknaden. Det er derfor viktig å sjekke at man ikke har slike anmerkninger registrert på seg før man begynner søknadsprosessen.

Fast inntekt

I utgangspunktet er refinansiering et lån uten sikkerhet, som betyr at alle som oppfyller bankens krav vil kunne få innvilget lån uten å stille med pant i bolig. Det betyr at man som låntaker utgjør en større risiko for banken, som må være sikker på at man er i stand til å tilbakebetale pengene. Derfor er det et krav om at man har fast inntekt.

Det er lurt å sette opp et personlig budsjett før man starter låneprosessen, slik at man får sjekket at man har god nok betalingsevne. Man må huske på at inntekten man får hver måned skal dekke utgifter til livsopphold i tillegg til avdragene på lånet. Hvis man ikke har en fast jobbsituasjon, må man se om man kan gjøre noe med det før man søker om lån.

Alder og bosituasjon

Alle banker har sine egne krav til alder på den som søker. Hvis man betjener mange smålån fra før, betyr det naturlig nok at man har fått innvilget søknad tidligere. Selv om man har fått lån hos en bank i ung alder, betyr det ikke at andre banker vil være villige til å låne ut penger. Det er derfor lurt å sjekke hvilke krav banken opererer med før man søker.

En annen ting som vil være negativt for banken, er om man har flyttet mye på seg tidligere. Man bør derfor ha bodd fast på sin adresse over lengre tid, slik at banken får en positiv oppfatning. Årsaken til at banken ikke ønsker å låne ut til de som flytter mye på seg, er at statistikken sier at sjansen for at gjelden misligholdes er større i en slik situasjon.

Pant i bolig

  • Det er viktig å velge kortest mulig nedbetalingstid på lånet
  • Husk at alle lånetilbud er helt uforpliktende

Hvis man har betalingsanmerkninger, vil det bety avslag på lån. Man bør derfor sjekke om man har mulighet til å pantsette boligen sin. Dette kan også være gunstig selv om man i utgangspunktet ikke sliter med å betale gjelden sin. Årsaken til det er at banken kan gi mye bedre lånevilkår og lavere renter når det søkes om refinansiering med sikkerhet i bolig.